Pasica
Notice
  • Opozorilo o spletnih piškotkih

    Ta spletna stran uporablja piškotke. S sistemom Google Analytics anonimno zbiramo podatke o uporabi spletišča za izboljšavo uporabniške izkušnje. S klikom na "Strinjam se" soglašate s piškotki.

    Podrobnosti

Spoštovani!

Vabimo vas na skupščino Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS), ki bo potekala v sredo, 16. aprila 2014, s pričetkom ob 14. uri, v dvorani Krke, d.d., na Dunajski 65 v Ljubljani.
Lep pozdrav,
Tereza Novak, predsednica
 

NFHOS je danes na pobudo svojih članic v imenu humanitarnih organizacij na tiskovni konferenci Koalicije za ohranitev javnega zdravstvenega sistema podprl spodnjo peticijo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema.

Pozivamo vas, da razširite informacijo o peticiji po svojih kanalih obveščanja in pozovete svoje člane, zaposlene, prostovoljce, uporabnike in znance k podpisu peticije.

Povezava na spletno stran z obrazložitvami in peticijo: http://www.javno-zdravstvo.si/179/peticija-za-ohranitev-javnega-zdravstvenega.html
Peticijo lahko podpišete na povezavi: http://www.javno-zdravstvo.si/glas-podpore.html
 

Naša članica Medgeneracijskego društvo SREČNO Zagorje vabi na prireditev ob 10. obletnici delovanja društva. Prireditev bo potekala v soboto, 5. aprila 2014, ob 16. uri, v KC Delavski dom Zagorje.

PROGRAM:

- GOVORNIKA: prof.dr. Jože Ramovš, Helena Odlazek
- Pozdrav – župan Matjaž Švagan
- MePZ Izpod Svete gore (zborovodja: Peter Razpotnik)
- Kulturno društvo Mlinše (Marija Ribič, Valentin Kralj)
- Učenci PŠ Mlinše in Šentlambert
- Glasbena šola Zagorje (mentor: Klemen Benko, Ina Tratnik)
- Duet – Neva Marn Hafner, Rihard Majcen (spremljava: Simon Prašnikar)

Izbor besedil, urejanje, zapis: Mojca Grden

Povezovalka programa: Nataša Jurjevec Juvan

»Za lepo sožitje med ljudmi ni potrebno biti popoln. Ljudi imamo radi takšne, kakršni s(m)o; drugačnih sploh ni.«

 

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, vabi k sodelovanju pri 5. Dnevu za spremembeProstovoljci širimo solidarnost in to bomo znova dokazali 5. aprila, ko bomo po vsej Sloveniji organizirali skupnostne akcije, ki bodo odgovarjale na aktualne težave in potrebe v skupnosti. Na ta dan boste imeli možnost pomagati posamezniku, ki se je znašel v stiski ali pa reševati skupnosten problem, ki že dolgo časa pesti vaš okoliš.

Vaših idej ne bodo omejevali z določanjem konkretne akcije, ampak vam prepuščajo proste roke. V preteklih letih so zaznali, da so potrebe od kraja do kraja različne. Zavedajo se, da ste prav vi tisti, ki najbolje poznate razmere in težave v vaši okolici in so prepričani, da veste, kaj vaš kraj najbolj potrebuje. Povežite se z drugimi organizacijami, sodelujte s podjetji in občinami ter posamezniki v vašem kraju ter skupaj zasnujte konkretno akcijo, ki bo zadostila potrebam.

Naj bo letošnje sodelovanje organizacij, občin, lokalnih oblasti, javnih zavodov, posameznikov in podjetij še bolj intenzivno kot doslej! Povežite se, stopite iz ustaljenih smernic, zavihajte rokave in za en dan postanite prostovoljci.

Več informacij v priponkah in na spletni strani http://www.prostovoljstvo.org/aktivnosti/dan-za-spremembe/dan-za-spremembe-2014

Prijave posameznih akcij sprejemajo na http://www.filantropija.org/prijave/dan-za-spremembe-2014/.

Ne prepuščajmo se toku, spreminjajmo SKUPAJ!

 

Na podlagi Zbornika NFHOS z naslovom Problematika revščine in kako jo reševati in Kongresa slovenskih humanitarnih organizacij, ki je oktobra 2013 potekal na dan boja proti revščini, je revija Didakta februarsko izdajo svoje revije posvetila revščini.

Veseli nas, da so v reviji objavljeni tudi članki predstavnikov članic NFHOS.

Več o vsebini februarske revije na https://www.facebook.com/revija.Didakta

 

Revija Viva skupaj z zdravniki zasebniki v soboto, 15. marca 2014, organizira dan odprtih vrat, namenjen predvsem osebam, ki nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja in zato nimajo dostopa do javne mreže zdravniških storitev. V prilogi vam pošiljamo seznam zdravnikov.

Na brezplačen pregled se je potrebno vnaprej prijaviti. To storite na telefonski številki 080 13 44 vsak delovnik od 8. do 16. ure ali po emailu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Pozorno preglejte seznam zdravnikov in se čim prej prijavite. Število pregledov je omejeno.

Prijave bodo sprejemali do zapolnitve mest oziroma do 11. marca 2014.

Povezava na obvestilo na spletni strani revije Viva

Seznam zdravnikov

 

Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS) je junija 2013 pričel z raziskovanjem možnosti razdeljevanja viškov hrane, ki trgovinam in restavracijam ostanejo ob zaključku delovnega časa.

Povezali smo se tudi z Lions klubom, ki je pričel pionirski projekt razdeljevanja viškov hrane v Celju. Skupaj smo se udeležili tudi sestankov na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Ministrstvo je stopilo v stik tudi s trgovskimi verigami. Trgovine Tuš in Mercator ter restavracije Marche so izrazile pripravljenost sodelovanja in možnost predaje viškov hrane humanitarnim organizacijam.

Po dogovoru z Ministrstvom za kmetijstvo in okolje je ga. Lorena Hus iz Lions kluba Celje v mesecu septembru izvedla usposabljanje HACCP (HACCP so smernice ravnanja z živili s katerimi morajo biti seznanjene vse osebe, ki ravnajo z živili) za organizacije članice NFHOS.

Decembra, ko so bila znana podjetja, ki so pripravljena predati viške hrane, je Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije vse svoje članice informiral o možnostih sodelovanja in prevzema viškov hrane.

Trenutno viške hrane razdeljujejo v društvu Slovenska filantropija in v Lions klubih.

V kolikor je tudi vaša humanitarna organizacija zainteresirana za razdeljevanje viškov hrane, nas lahko za več informacij kontaktirate na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali 01/ 430 12 88. Z veseljem vam podamo vse informacije, kaj je potrebno še storiti, preden pričnete razdeljevati hrano.


 

Društvo Kralji ulice vabi na 1. BREZDOMSKI KONGRES, ki ga prireja Slovenska mreža organizacij za delo z brezdomnimi osebami.

Tema kongresa:

ZDRAVSTVENI, PSIHOLOŠKI IN SOCIALNI TRENUTEK PRI DELU Z BREZDOMNIMI OSEBAMI V SLOVENIJI

Kongres bo potekal 06.03.2014 v Hotelu Piran.

Kongres je namenjen strokovnim delavkam/cem in sodelavkam/cem na področju dela z brezdomsko ciljno populacijo ter vsem, ki se srečujejo z ranljivimi ciljnimi skupinami.

Predavali bodo:

- ALEKSANDER DOPLIHAR, dr.med., spec. medicine dela,

- JOŽICA GAMSE, dr.med., spec. psihiatrije,

- asist. NINNA KOZOROG, dr. med., dipl. ing. rač. in inf., specializant nevrologije,

- predstavljeni pa bodo prav tako tudi primeri dobre prakse.

 

Natančen program, prijavnica in uradno vabilo se nahajajo v priponkah.

VABILO (pdf)

PROGRAM (pdf)

PRIJAVNICA (pdf)

 

Februarja bodo vsi lastniki nepremičnin od GURS-a prejeli informativni izračun davka na nepremičnine. Pri informativnem izračunu ne bodo upoštevane niti morebitne olajšave (za invalide in prejemnike denarne socialne pomoči) niti oprostitve (za humanitarne organizacije, veleposlaništva, javno dobro itd.), saj GURS s temi podatki ne razpolaga. Zakon o davku na nepremičnine je zato določil, da bodo olajšave in oprostitve upoštevane šele pri končnih odločbah, ki jih bo spomladi izdala davčna uprava. Pri tem humanitarne organizacije same ne rabijo narediti ničesar, saj bo davčna uprava podatke o tem, katere organizacije so humanitarne, pridobila sama po uradni dolžnosti; in sicer s vpogledom v razvid humanitarnih organizacij, ki ga vodita Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter Ministrstvo za zdravje.

V praksi to pomeni, da bodo humanitarne organizacije februarja sicer prejele obvestilo GURS-a, na katerem bo zapisano, da davek na njihovo nepremičnino informativno znaša x evrov, vendar je to obvestilo brezpredmetno. Nanj se ni potrebno pritožiti niti kako drugače urgirati niti pri GURS-u niti DURS-u, saj bosta njihov status humanitarne organizacije in s tem oprostitev davka avtomatsko upoštevana, ko bo DURS izdajal končne odločbe o davku.

V kolikor pa bi prišlo do napake pri izdaji končne odločbe, kar sicer ni posebej verjetno, pa bo humanitarna organizacija oprostitev uveljavila s pritožbo na odločbo, podobno torej kot pri vseh ostalih davčnih postopkih.

Vir: CNVOS (http://www.cnvos.si/article/id/9562/cid/119)


 

V okviru Evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti 2010 so bile objavljene tudi različne raziskave s področja boja proti revščini in socialni izključenosti.

Več informacij na spletni strani Evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti.